Technische Centrale en Staadegaard naar PartsPoint (Autobinck)

PartsPoint Holding, het moederbedrijf van Brezan Automaterialen, heeft de grossiersketens Staadegaard Automotive en Technische Centrale (samen 34 vestigingen) overgenomen. Hiermee mengt een Nederlands familiebedrijf zich nadrukkelijk in de strijd die een aantal buitenlandse ondernemingen op de Nederlandse onderdelenmarkt heeft ontketend.

PartsPoint zal Staadegaard en Technische Centrale (TC) integreren in een onderneming die naast grossiersketen Brezan wordt gepositioneerd. Met deze stap biedt PartsPoint, dat onderdeel is van het Nederlandse familiebedrijf AutoBinck, tegenwicht aan een aantal grote buitenlandse ondernemingen. Deze ondernemingen, uit de Verenigde Staten en Duitsland, doen pogingen om hun positie op de Nederlandse onderdelenmarkt te versterken.

Door de overname van Staadegaard en TC vergroot PartsPoint zijn retail verkoopvolume van ca. 110 miljoen naar ca. 175 miljoen euro. Het bedrijf wil in de komende jaren nog meer automaterialengrossiers overnemen en zo zijn nieuwe dochteronderneming uitbouwen, aldus Cor Baltus, algemeen directeur van PartsPoint. “De komende tijd zullen we veel energie besteden aan de integratie van Staadegaard en TC, maar daarna zullen we zeker verder kijken.”

Logistieke voordelen
De integratie van Staadegaard en TC wordt vergemakkelijkt doordat beide bedrijven al vele jaren intensief met elkaar samenwerken, onder meer op gebieden als inkoop en ict. Op korte termijn heeft de overname geen gevolgen voor de werkgelegenheid. Ook blijven beide bedrijven onder hun eigen naam opereren. De belangrijkste veranderingen zullen vooralsnog liggen op het gebied van de logistiek. Simon Staadegaard (44), tot voor kort algemeen directeur van Staadegaard, gaat leiding geven aan het fusiebedrijf. Hubert Beeren (45), voorheen algemeen directeur van TC, gaat er als programmadirecteur aan de slag.

Staadegaard
Staadegaard Automotive heeft zestien vestigingen in Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel en biedt werk aan ca. 165 personen. In de afgelopen jaren deed Staadegaard een aantal overnames, waarbij vestigingen van Lasaulec, Van Rijn Automaterialen, Materic en AMA-AMBAG werden ingelijfd. Niettemin koos men ervoor om de zelfstandigheid op te geven. “We hebben een gezond bedrijf, maar als we de continuïteit op langere termijn willen waarborgen, dan is meer schaalgrootte onvermijdelijk”, zegt Simon Staadegaard. “PartsPoint biedt die schaalgrootte. Bovendien maakt het deel uit van AutoBinck, een van de grootste familiebedrijven in de Nederlandse autobranche. Daar voelen wij ons als familiebedrijf bij thuis.”

Technische Centrale
Technische Centrale heeft achttien vestigingen in Zuidoost-Noord-Brabant en Limburg. Het bedrijf heeft eveneens ca. 165 werknemers. In de afgelopen jaren werd het TC-netwerk uitgebouwd door de overname van de grossiersvestigingen van Koetsier en Priem Rozenberg, terwijl daarnaast Elektro & Diesel Service Limburg werd gekocht. Toch besloot ook TC om zich te laten overnemen door PartsPoint. “Het margemodel van onze branche is niet geschikt voor de toekomst, we moeten kosten schrappen”, aldus Hubert Beeren. “Ik geloof in een 2-tier model waarbij integratie van importeur en grossier plaatsvindt. Om mee te gaan in die ontwikkeling, waren wij bereid om onze eigen positie op te geven.”